Taller d’introducció a la Salut i Medicina basada en la Complexitat

Sembrem Salut 2017

 

INTRODUCCIÓ

Les circumstàncies de la societat actual parlen per si soles: són cada vegada majors les desigualtats en salut i qualitat de vida, emergeixen cada vegada més malalties que són el resultat de la relació amb la cultura i la societat en la qual vivim (ansietat-depressió-fatiga-obesitat-diabetis-fallada cardiovascular, etc.), sistemes polítics centrats en l’hegemonia del poder neoliberal, etc. La manera amb la qual hem tractat de viure i d’entendre la realitat fins ara ha estat pretendre trobar “la solució” a un problema, de detectar “la causa de l’efecte”, de separar coneixements, de reduir el tot a les seves parts, o de veure el tot, sense considerar les seves parts. Se’ns presenta així una realitat lineal, objectiva, mesurable-classificada i separada del context, en la qual només la ciència positivista aporta la llum del que és “la veritat”.

El Paradigma de la Complexitat facilita la creació de possibilitats davant els problemes, distingeix però no aïlla coneixements ni esdeveniments, sinó que assenyala les múltiples relacions existents entre ells i comprèn a l’ésser humà com un tot en si mateix alhora que parteix del sistema al que pertany. Recupera la naturalesa que som i l’estudia des de la visió complexa: som éssers vius, sistemes oberts en contínua relació amb el mitjà (societat i cultura). Contempla al subjecte-persona com ser multidimensional (biològic, ètic, polític, espiritual, etc.). Sota el prisma de la visió complexa, és natural que es donin processos antagònics i complementaris en la construcció de realitat, així com la incertesa i el caos, la recursivitat i l’acte-organització, més enllà de la linealitat i el reduccionisme amb el qual ens van ensenyar a pensar i veure-viure la realitat.

Aquesta proposta de capacitació de Complexitat en Salut i Medicina té la intenció d’acostar el coneixement sobre complexitat en aquests àmbits i de facilitar la creació de nous coneixements per afrontar, gestionar i crear la realitat en primera persona tant del singular com del plural.

OBJECTIU GENERAL:

Facilitar la construcció de coneixement per a l’autogestió de la Salut individual i col·lectiva.

OBJECTIUS ESPECÍFICS

– Donar a conèixer el model d’Atenció Basada en les Persones
– Implementació del Model Holomèdic
– Transferir informació pertinent per a la comprensió del Sistema de Salut Pública Cooperativista (SSPC)
– Afavorir l’Acte Recerca d’Acció Participativa de les assistents.

FULL DE RUTA TALLERS-PROCESSOS:

– Unitat 1: Sistema sociosanitari.

 • Comprensió del concepte sociosanitari

 • Exposició de diferents models sociosanitaris

 • Presentació model Basat en les Persones i model Social Cooperatiu

  – Unitat 2: Parlem de Salut, què és?: debat i reflexió

 • Sanologia. Salut com a valor que construïm entre totes

 • Salut en totes les polítiques

 • Sistema de Salut Pública Cooperativista

– Unitat 3: Filosofia de i per a la vida

 • 8 hipòtesis del món

 • Autoconstrucció del món

 • Possibilitats per a l’autogestió individual i col·lectiva

– Unitat 4: Paradigma de la Complexitat en Salut i Medicina

 • Introducció a les Ciències de la Complexitat

 • Introducció al Pensament Complex

 • La complexitat en la Història

– Unitat 5: Mètode Holònic- AIAP

 • Presentació de la proposta

 • Per a què?

 • Exemples d’implementació

– Unitat 6: Model Holomèdic

 • Presentació Model Holomèdic

 • Medicina unificada. Eubiatria

 • Ciències de la Diversitat Integrativa

– Unitat 7: Emergències Mèdiques

 • Primers auxilis

– Unitat 8: Valoració i reflexió. Què ens n’emportem, què volem fer?

Nota: aquesta proposta està oberta a les necessitats sentides de coneixement i creació de noves rutes alternatives que les participants requereixin.

PARTICIPANTS

Aquest curs està obert a tota persona interessada en el coneixement de l’autogestió de la salut, tant individual com a col·lectiva.

FACILITADORES


Santiago Clusella Mor:

Mentre vivia la meva professió de marí i davant les preguntes que jo mateix em formulava respecte a la naturalesa humana i a les possibles formes d’organitzar-se per facilitar una vida més plena i amb més sentit, tant a nivell individual com a nivell social, vaig decidir estudiar als 36 anys la carrera de psicologia a la UNED. Entre els anys 2009 i 2010 vaig estar durant un any i set mesos realitzant pràctiques de psicologia a l’Hospital Sant Pau, al Mòdul de Psiquiatria, concretament a la Unitat de Conductes Addictives. Davant els dubtes sobre el funcionament del cervell que em van plantejar diverses persones que acudien al recurs de l’Hospital de Dia, vaig decidir ampliar els meus coneixements realitzant el màster en Neurociències de la Universitat de Barcelona, gràcies al qual vaig poder col·laborar durant un any i quatre mesos en diversos experiments al Centre de Regulació Genòmica (CRG), situat al Parc De Recerca Biomèdica de Barcelona. Després d’adquirir coneixements de les bases biològiques del funcionament del cervell vaig considerar important comprendre la visió filosòfica sobre la ment i l’existència humana, la qual cosa em va portar a realitzar un doctorat en Filosofia a la Universitat de Barcelona, concretament, en Ciutadania i Drets Humans en la línia de recerca de Bioètica i ètica aplicada realitzant una tesi amb el següent títol: “El debat sobre la consciència en el pensament modern i la ciència actual: altres perspectives.” En l’elaboració d’aquesta tesi doctoral vaig rescatar informació rellevant de filòsofs del passat i la vaig relacionar amb visions actuals emmarcades en el paradigma de la Complexitat, relligant concepcions passades amb reflexions actuals i possibilitats futures perquè els avanços tecnològics i de coneixement no oblidin que la seva funció és adequar-se a la sensibilitat i necessitats dels éssers vius en general i dels humans en particular; buscant desenvolupar una ciència més sensible i coherent amb les dimensions humanes, les seves necessitats sentides i amb el respecte a la diversitat inherent a la vida i l’existència.


Elena Aguirre Lorenzo:

sóc del País Basc, fa any i mig vaig venir a Barcelona a aprofundir en el coneixement de la Complexitat en Salut i Medicina. He treballat d’infermera a Euskadi durant 12 anys, en molt diversos àmbits de la sanitat. He realitzat la capacitació de 3 anys de Dansa Integral basada en la dançateràpia, la psicologia humanista i corrents de consciència corporal i moviment. En l’últim any he obtingut el títol del Màster de Salut Pública de la UEC.


Samuel Carmona Aguirre:

Nacionalitat Sueca-Resident a Espanya. Email: samuel@unimed-consulting.es   Científic Biomèdic-Llicència del Ministeri de Salut de Suècia, Màster en Ciències cognitives – Universitat de Màlaga.  Investigador Principal de UNIMED – Centro de Desenvolupament i Innovació Mèdica (Parc Científic de Barcelona). Recerca d’interès: Salut i Medicina basada en la complexitat- Noves evidències científiques. Ciències de la complexitat-Pensament Complex.


Sara Manserra:

Sóc italiana i visc a Barcelona des de fa un any. He treballat 6 anys en una Organització No Governamental italiana (ONG) que s’ocupa de projectes de cooperació internacional i educació per al canvi social, com a responsable de comunicació i experta de sensibilització. A Barcelona he atès el curs tècnic superior en Social Media Strategist i Facebook Ads de l’Institut Internacional de Màrqueting i he realitzat la capacitació de Faciltació Visual de grups a través del Visual Thinking.

METODOLOGIA

Farem ús de diferents formats per desaprendre i per aprendre a aprendre: dinàmiques participatives, xerrades, debats, reflexions en comú, metodologia d’Aprenentatge Basat en Problemes. Pedagogia andragògica, Educació Popular i Recerca Acció Participativa, laboratoris.

ESTRUCTURA

– Tallers setmanals de 2 a 4 hores (segons disponibilitat dels participants).
– Dies proposats: dimarts o dijous a la tarda, flexibilitat en els horaris segons disponibilitat de participants/sala.
– Durada del procés: 3 mesos, amb possibilitat de realitzar curs en profunditat de Coneixement Soci Sanitari basat la Complexitat de 10 mesos de durada.
– Preu: 350€ els 3 mesos.
– En finalitzar, es farà lliurament d’un certificat de participació en els tallers de “Introducció a la Salut i Medicina basada en la Complexitat”.

AVALUACIÓ

Avaluació contínua qualitativa mitjançant retroalimentació per millorar els resultats de l’elaboració dels tallers i l’aprenentatge. A més, també es durà a terme l’acte avaluació i la co-avaluació pro-activa dins de la dinàmica de capacitació.

S’utilitzaran també formularis per mesurar els diferents objectius plantejats.
La intenció és que l’espai de debat, reflexió i construcció de coneixement continuï de manera autònoma i vinculada a la CIC i a Sembrem Salut, una vegada acabats els tallers.

MES INFORMACIÓ

envia un mail a espais@aureasocial.org o truca al 935 535 61

SI VOLS RESEVAR PLAÇA

transferir 50 euros a ES45 1491 0001 2720 2174 0028 posa el teu nom i taller salut

0 passa per Aurea Social de 10 a 14 i 16 a 20 hores de dilluns a dijous