Xarxa Gam

Família! Hi han col·lectiu ben interessants que es troben setmanalment a les sales d’AureaSocial i que en el seu dia a dia no troben el moment per difondre la seva tasca. Des d’aqui els volem donar suport i per aquest motiu en reproduïm la presentació, demés d’un munt d’articles ben potents, que podeu trobar a xarxagam.org.

Presentació de XarxaGam:

Des de fa gairebé dos anys, persones dissidents i fugades del sistema psiquiàtric hem anat fent trobades amb el propòsit de tenir-nos cura mútua i polititzar els nostres malestars.

Vam crear un grup de suport mutu, sense jerarquies ni professionals de la salut. Un grup d’afectats/des que volíem parlar en primera persona (del plural) sobre la salut i la manera d’autogestionar-la i combatre per les nostres vides.

Encara que teníem clars aquests propòsits, no sabíem ben bé com els podríem portar a terme, ja que no coneixíem experiències prèvies en aquest sentit. Trobàvem interessants alguns projectes internacionals, però veiem que no s’adequaven exactament a les nostres necessitats, així que vam decidir iniciar el nostre propi camí. (Procés que, per altra banda, ens encantaria comprovar que no és gens original, ja que indicaria que estem fent bé les coses).

Teníem i encara tenim no només la necessitat de polititzar els nostres malestars sinó de fer-ho sobre la base del compromís en la cura. Les companyes venien cadascuna del seu propi procés i lluita: Uns aspiraven a abandonar el psiquiàtric, d’altres a no entrar en ell a la força, altres a baixar la dosi de drogues psiquiàtriques (medicaments legals), altres a abandonar-les definitivament, hi havia qui volia lluitar per no caure en la cronicitat i l’ingrés permanent, altres buscaven suport en el seu procés d’adaptació a una nova identitat sexual, altres volien enfocar la lluita per trencar l’estigma de la bogeria… Però totes nosaltres caminàvem cap a un horitzó comú; abolir el patriarcat, el capitalisme i el sistema psiquiàtric de la Farma-indústria.

Ja som diversos grups els que ens estem reunint en centres socials autogestionats en el territori, de moment, de Barcelona. Cada grup és un aparell de cures i en conseqüència, de politització de malestars i funciona com a unitat política autònoma, encara que tots els grups formem part de l’assemblea en la qual es decideix, per consens, els objectius i els mecanismes per assolir-los.

També tenim aliats, persones afins a la Nostra lluita que conformen un anell extern de suport. En aquest anell hi ha també alguns professionals de l’anomenada salut mental, que comparteixen els nostres objectius parcial o totalment i amb els que ens trobem ocasionalment per col·laborar, sense que això impliqui que ens dirigeixin emparant-se en el seu saber expert.

Partim de la base que el patriarcat i el capitalisme emmalalteixen a les persones. Nosaltres ens oposem a l’individualisme capitalista i al masclisme, que ho transformen tot en mercaderia i menystenen el suport mutu, la solidaritat entre iguals, l’alegria de lluitar junts, compartir i cuidar-nos.

Per a cuidar-nos, prenem aquestes decisions subjectes a revisió crítica.

1. No admetem cap agressió dins del grup, ni física ni verbal. No permetem crits ni manques de respecte.

2. No admetem comentaris o actituds masclistes, sexistes, classistes, racistes, xenòfobes o qualsevol altre que suposi reforçar formes de dominació i patiment.

3. No volem egocentrismes ni persones que monopolitzin la paraula.

4. Busquem la raó, que és comú i de ningú perquè és de tothom. La nostra és una raó càlida que comprèn i ajuda des del compromís.

5. Compartim les nostres experiències, assegurada la necessària confidencialitat, per aprendre del nostre malestar, per superar-lo mitjançant la comprensió empàtica i per generar un saber col·lectiu que ens permet lluitar i guanyar potència.

6. Ens asseiem en cercle per veure’ns la cara, per no excloure a ningú, perquè som iguals essent diferents, perquè el cercle comprèn a tothom.

7. Elaborem el nostre malestar per superar-lo col·lectivament, entre iguals, sense la supervisió dels professionals, en primera persona com a afectats/des. No admetem jerarquies que emmalalteixen ni experts que posseeixen una veritat professional per sobre de les nostres vides.

8. No participem en les institucions ni rebem subvencions. Volem que la nostra veu segueixi essent nostra.

grup d ajuda mutua

Related posts

Leave a Comment