Teràpia CraniSacral

Ben satisfetes de seguir comptant amb les companyes de l’Institut de Upledger amb seu a Barcelona (Espanya), ens ha sorgit la voluntat d’explicar-vos una mica millor en què consisteix aquesta teràpia, per a que totes aquelles que no vau participar-hi en tingueu l’opció i el coneixement per properes ocasions.

2015-11-08 22.14.07-2

En el cas d’aquest segon curs, l’objectiu era explorar més a fons el sistema crani-sacral i la seva relació amb els sistemes fisiopatològics del cos. El curs comença amb l’estudi de les disfuncions de la base cranial tal com van ser diagnosticades i tractades per William G. Sutherland, el “pare de l’osteopatia cranial”. Els alumnes aprenen a combinar en un tot les tècniques de Sutherland per identificar les lesions amb el Protocol de 10 Passos i com aplicar les tècniques de correcció individuals quan sigui necessari.

Les participants varen treure profit de l’experiència manual de la pràctica en l’ambient íntim d’AureaSocial i reberen un manual d’estudi il·lustrat que servirà com a referència en un futur.

2015-11-08 22.14.08-3

¡Anem per ordre, però!

¿Què és la Teràpia Crani-Sacral?

Dins dels mètodes en què el cos compleix un rol “participatiu”, en lloc de ser sotmès a tractaments invasius, es destaca la Teràpia Crani-Sacral.
Aquesta teràpia (TCS), que consisteix a aplicar una lleu pressió amb les mans, posa en funcionament els processos naturals de curació del cos.
Durant 30 anys ha demostrat ser eficaç en una àmplia gamma de trastorns clínics vinculats amb el dolor ia diversos quadres clínics. És un tractament d’elecció única, i pot combinar-se amb altres tècniques tradicionals o complementàries.

Beneficis de la Teràpia Crani-Sacral

Aquesta metodologia, ha demostrat alleujar, tant en nens com en adults, una àmplia gamma de trastorns com:
TCS-Dr.-John

 • Disfuncions congènites
 • Trastorns de la succió i respiració en beus
 • Lesions del sistema nerviós central, medul·lars i parells cranials
 • Dolors craniofacials i migranyes
 • Fatiga i Estrès
 • Incoordinació motora
 • Dolors crònics de coll i esquena
 • Escoliosi, discopatías, hèrnia de disc
 • Bruxisme i disfuncions de l’articulació temporomandibular (ATM)
 • Trastorns d’aprenentatge
 • Estrès posttraumàtic i emocional
 • Autisme i trastorns de la conducta

Es recomana com a tractament preventiu ja que millora el sistema immunològic i aporta més energia, qualitat de son i equilibri físic i mental. 

Com funciona la Teràpia Crani-Sacral?

Amb un lleu contacte un terapeuta entrenat pot percebre les pulsacions del sistema Crani-Sacral transmès a tot el cos a través del Sistema Fascial, constituït per teixit connectiu. Adoptant aquest tipus d’abordatge, el mètode resulta molt segur i eficaç.
Com cada òrgan, cada múscul, cada vas etc. està envoltat per aquesta Fascia, una restricció en la mateixa pot alterar l’estructura del cos i afectar la seva funció. El treball terapèutic consisteix a ajudar el pacient a re-establir el flux normal de moviment mitjançant l’atenuació o desaparició d’aquestes resistències.
El Sistema Crani-Sacral té la funció vital de mantenir el medi en el qual funciona el sistema nerviós central.

2015-11-08 22.14.06-3
El conformen les membranes meníngeas i ossos als quals aquestes s’insereixen i el líquid cefaloraquidi que envolta i protegeix el cervell i la medul·la espinal: incloent el crani (volta, cara i boca) i el sacre. Atès que el cervell i la medul·la espinal estan dins del sistema nerviós central, és fàcil comprovar que el SCS posseeix una marcada influència sobre gran varietat de funcions corporals.
Mitjançant aquest mètode, el terapeuta en lloc d’actuar sobre el cos per modificar aquesta situació, segueix els senyals del mateix que li indiquen com procedir.
Aquest sistema té la funció vital de mantenir el medi ambient en què funciona el sistema nerviós central.

Història de la Teràpia Crani-Sacral

L’existència dels ritmes cardiovascular i respiratori ja no és motiu de debat en aquests temps, però sí que ho va ser durant segles, en les comunitats mèdiques de tot el món. La història del sistema Crani-Sacral és molt recent.
En 1900, a un estudiant d’osteopatia de Kirksville, Missouri, Dr. William G. Sutherland se li va ocórrer pensar que pel disseny que presentaven els ossos del crani podrien proporcionar l’oportunitat de moviments entre ells. Es va dedicar més de 20 anys a l’estudi de la mobilitat del crani en els adults. Va realitzar experiments en la seva persona, usant un casc dissenyat per exercir pressions controlades i sostingudes en diferents parts del crani per reproduir diferents simptomatologies. Va publicar el seu primer article amb les seves observacions en 1930, amb un pseudònim al Minnesota Osteopathic Journal.


Basat en els seus experiments va desenvolupar un sistema per examinar i tractar els ossos del crani. Amb algun èxit, el Dr. Sutherland va organitzar un petit grup que va investigar el treball cranial juntament amb ell.
Aquesta especialitat va ser coneguda com Osteopatia Cranial. A causa que es coneixia molt poc el seu funcionament i perquè els resultats amb els pacients de vegades semblava ser miraculós, el mètode del Dr. Sutherland va adquirir una comprensible reputació esotèrica.
El 1970, mentre ajudava en una cirurgia de coll a un pacient el Dr. Upledger va observar com es movia rítmicament un element membranós, en el que li va semblar ser el límit extern d’un sistema hidràulic semi-tancat. Després d’haver consultat a tots els seus col·legues i tots els textos de medicina al seu abast, no va trobar cap altra explicació a la seva observació que no es tractés de la “duramàter”, o full més externa de les meninges movent-se rítmicament de dins cap a fora al voltant de 10 cicles per minut. El Dr. Upledger va arribar a la conclusió que la pressió dins el sac membranós dural fluctuava rítmicament.


Dos anys després el Dr. Upledger va donar un seminari explicant la teoria del Dr. Sutherland i començant l’ensenyament d’algunes tècniques d’avaluació i tractament. Associant la seva experiència científica i la seva sensibilitat tàctil, el Dr. Upledger va entendre ràpidament com podria funcionar el sistema hidràulic dins d’un sac membranós situat entre el crani i el canal medul·lar. Va incorporar algunes i va millorar les tècniques del Sutherland amb gran èxit.
El 1975 li van proposar unir-se al Col·legi d’Osteopatia de la Universitat de Michigan Departament de Biomecànica com a Professor i Investigador. Al capdavant d’un equip multidisciplinari integrat per metges, anatomistes, psicòlegs, biofísics, bioenginyers etc, va començar a investigar les primeres bases científiques del sistema craneosacral.
L’equip va poder explicar en termes científics i pràctics la funció del sistema Crani-Sacral. Després va demostrar com es podia realitzar l’avaluació del sistema i tractar diferents trastorns cerebrals i medul·lars com també altres innombrables problemes de salut que abans no tenien explicació.
Durant dues dècades, des de les primeres investigacions, el Dr. Upledger va editar tres llibres de text on explica el funcionament del sistema Crani-Sacral en detall: Teràpia Crani-Sacral, Teràpia Crani-Sacral II: Més enllà de la dura, i Més enllà de l’alliberament somato-emocional. El 1985 va crear l’Institut Upledger, un centre clínic i educacional. Des de llavors, milers de professionals de la salut han estudiat el valor terapèutic del sistema craneosacro.

Related posts

Leave a Comment