Taller Domos 17 de Maig

Un domo geodèsic és un cos semiesfèric basat en geometries simples (sobretot triangles per la seva facilitat de construcció) que formen alhora un gran poliedre. Són estructures lleugeres, però estables i molt resistents a ventades i sismes degut a la seva forma.

Per això, des temps immemorials s’utilitza la seva per construir habitatges amb una circulació apropiada d’aire pel seu interior, permetent una distribució uniforme del calor amb una entrada menor d’energia i menys pèrdues a través de l’embolcall ja que la seva superfície es menor a la d’un rectangle. Resumint té un ambient càlid i comfortable al seu interior.

El seu interior està format per espais oberts amples, sense gaires portes.La xemeneia constitueix una altra estratègia bioclimàtica. Aquesta s’encasta en un mur d’alta inèrcia tèrmica, encarregat d’emmagatzemar el màxim de calor provinent del foc a l’hivern i transmetre-per radiació a la resta d’espais. A l’estiu, en canvi, la casa es protegeix del Sol gràcies a les pèrgoles, que a més facilita una ventilació creuada de l’aire més calent (Sud) a l’aire més fred (Nord), el que crea un corrent agradable a l’interior de l’habitatge . La mateixa xemeneia serveix també de conducte de ventilació a l’estiu per evacuar l’aire calent de l’interior de la casa i renovar-lo amb aire fresc de les zones d’ombra de l’exterior.

La distribució dels espais segueix un curiós programa solar horari que relaciona els períodes del dia amb el tipus d’activitat. El saló, orientat íntegrament al Sud, és la major sala, ja que té el major índex d’ocupació al llarg del dia. A l’Oest i Nord-oest, és a dir, al vespre, es situa la cuina simbolitzant el sopar previ al descans nocturn, la zona de dormitoris, ocuparia des del Nord-est cap al Sud-est, coincidint amb l’alba d’un nou dia, i així repetint el cicle. S’aconsegueix amb això, a més d’una distribució d’espais més natural amb el nostre estil de vida, un major aprofitament de la llum natural i l’energia solar.

Si ho trobeu tant interessant com nosaltres, podeu venir al taller gratuït d’aquest dimarts 17 de maig a les 17h.

taller CIC 17-mayo 17 A 19 horas (2)

Related posts

Leave a Comment