EcoXarxes a Brasil

Volem compartir amb vosaltres l’orgull d’haver participat a la 3rd International Conference on Social and Complementary Currencies celebrada a la Universitat Federal de Salvador de Bahía (Brasil) els passats 27-30 d’octubre.

Fa ben poc s’han publicat a la web les diverses presentacions que es van dur a terme entre les quals us compartim la introducció realitzada per en Jordi Flores (jordi@xarxaeco.org) amb el títol de Ecosistema Monetario Catalán: Estudio del Sistema Monetario, desde una visión alternativa, basada en el modelo y la experiencia de la Cooperativa Integral Catalana y las ecoxarxes.

Introducció

El sistema monetario català està format actualment per més de 40 monedes (oficials, alternatives, complementàries, socials i comercials) que s’utilitzen en diferents zones geogràfiques (municipis, comarques i provincies) i en àmbits d’interacció social diversos (local, bioregional, global).

Al 2009 sorgeixesn les primeres monedes socials alternatives, com a mesura de canvi i valor de les ecoxarxes del Montseny i Tarragona. Aquest mateix any, diverses persones dinamitzadores d’aquestes dues xarxes i altres col·lectius afins de Barcelona, consensuem les bases de l’actual sistema monetari de les ecoxarxes i la Cooperativa Integral Catalana (CIC) , que es constitueix al maig de 2010.

Demés de les monedes pròpies de les ecoxarxes, en diverses zones de Catalunya s’anaren creant des de 2009 altres xarxes de  moneda social, principalment de tipus complementari com la Turuta a Vilanova i la Geltrú, o l’ Eco a l’Alt Congost (Catalunya central).

Posteriormente sorgiren monedes com l’Ecosol, moneda de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i el RES, a Girona, que essent també socials, tenen una finalitat més comercial. Una altra moneda que cal citar, encara que no estigui en circulació, és la moneda complementària per Catalunya, promoguda pel projecte EuroCat, dissenyada per persones de perfil econòmic, i que està essent presentada des finals de 2013 en trobades de moneda social, PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya), Col·legi d’Economistes, partits polítics i la Generalitat de Catalunya.

Recentment, s’estan creant les primeres monedes sectorials, com la LLUM, que s’utilitza per dinamitzar la formació, investigació, programari de codi lliure i producció tecnològica i industrial, dins la Xarxa de Ciència, Tècnica i Tecnològica (XCTIT).

Dins el sistema econòmic català hem de considerar també altres formes d’economia no monetaritzada, però molt interrelacionada amb xarxes de moneda social, com són les xarxes d’intercanvi directe (troc) i els bancs del temp.

Tot i que no s’utilitzi moneda social, en la seva concepció més específica, s’estan desenvolupant experiències d’intercanvi de productes i serveis entre participants d’aquests col·lectius i grups que sí les utilitzen.

(Per llegir la presentació complerta, cliqueu aquí)

Related posts

Leave a Comment