Manual Desobediència

Ja hi tornem a ser! Tercer any i tercera edició del Manual de Desobediència Econòmica del que es parla i es consulta arreu del territori.

Estàvem esperant la confirmació de la data de publicació per informar-vos, però les companyes de Derecho de Rebelión estan tan il·lusionades que ja ens han donat el seu parer.

Sabem que serà a principis de juny, però ja des d’aquí volem sumar-nos a la difusió, així que demés de reproduir-vos les seves primeres impressions, tot seguit us oferim un extracte del propi Manual.

Estigueu ben atentes a la pàgina d’AureaSocial de la Xarxa de xarxes socials i sereu les primeres en saber quan, on i com aconseguir el Manual de Desobediència Econòmica 2015.

Entrada de Derecho de Rebelión

Ben aviat podrem gaudir de la 3a edició del Manual de desobediència econòmica.

Les dues anteriors edicions del Manual han estat una contribució important per a la crítica de la política econòmica del Govern espanyol en la seva expressió fonamental, com són els pressupostos generals de l’Estat. Més enllà de la crítica a la despesa militar i el control social, ja promoguda des de fa temps pels grups antimilitaristes, s’ha posat de manifest que tot el pressupost, en si mateix, és un instrument de dominació per perpetuar les desigualtats que converteixen el món en un lloc inhòspit per a molta gent.

En aquesta 3a edició del Manual de desobediència econòmica ens plantegem els següents objectius:

• Continuar familiaritzant-nos amb el concepte de desobediència econòmica i les seves diferents formes d’expressió en els mitjans que l’Estat té per recaptar fons per al manteniment de l’actual sistema: IRPF, IVA, deute, hipoteques, etc.
• Aprofundir en el coneixement i pràctica d’aquests mitjans: insubmissió fiscal, auditoria del deute públic, insubmissió a l’IVA, autogestió fiscal, insolvència, habitatge social, etc.
• Conèixer i difondre les formes organitzatives existents per construir una forma d’economia alternativa: cooperatives integrals i altres cooperatives, en la línia de la banca ètica, per les energies renovables, les telecomunicacions, les plataformes de suport als hipotecats, xarxes de suport a la desobediència, l’objecció fiscal.

El Manual vol ser un mitjà més, que sigui útil per a les pràctiques desobedients que permetin anar afeblint el poder de l’Estat en la seva capacitat de recaptar fons per al manteniment de les injustícies que suposen tantes partides pressupostàries que cada any recordem, com a mostra d’un Estat que ha deixat de pensar en les persones per convertir-se en defensor d’interessos particulars aliens a la satisfacció de qualsevol necessitat bàsica o bé comú. L’Exèrcit, la Monarquia, l’Església, el control social, el deute públic, tantes altres despeses que considerem inútils i que només serveixen per mantenir a la societat sota la por i en la infelicitat d’un salari que no arriba i, a més, ens condemna a la precarietat.

El Manual també vol contribuir a l’enfortiment de les xarxes d’economia cooperativa, a les xarxes de suport mutu en favor de la col·lectivitat i el comú, el que permet la dignitat de tot el món, fer realitat l’alternativa al capitalisme, pas a pas, dia a dia, a cada ciutat i a cada poble.

Extracte del Manual

En aquests temps en què s’aixeca la manta de la corrupció vivim un punt d’inflexió d’un cicle històric en què la representació de l’Estat no pot amagar per més temps la dimensió de la seva vilesa.

La impunitat dels de sempre contrasta amb la criminalització dels moviments socials i el setge a totes aquelles persones que diàriament es diuen a si mateixes: ja n’hi ha prou.

En aquest context, desobediència i insubmissió van més enllà d’una qüestió purament ideològica. Es tracta de donar-li algun sentit a la paraula justícia.

Es tracta de la nostra dignitat, però encara més, de perdre la por, ja que ens ho volen treure tot excepte el dret a consumir i el deure d’obeir.

És molt el que podem recuperar si desobeïm també a la por; un altre ordre social en què les persones siguin el més important.

Tenim molt per fer i qui sap aquesta vegada a on podem arribar … Ens veiem en el camí.

En aquesta tercera edició del Manual de Desobediència Econòmica volem convidar-vos a donar alguns passos per fer la vostra vida més coherent amb la vostra manera de pensar i sentir.

En concret ens dirigim als que vulgueu deixar d’actuar forçades per la pressió econòmica i vulgueu dedicar el vostre temps a una activitat que realment faci que us sentiu realitzades.

També a aquelles persones que desitgin que els seus diners, com fruit del seu treball, vagin destinats a allò en el que creuen i no als bancs, ni sous de polítics, ni armament, ni grans infraestructures … entre d’altres mals usos amb els que no volem col·laborar.

L’Estat està pagant per satisfer i engreixar el negoci dels bancs i altres especuladors financers, més diners que el que s’ha vist “obligat” a retallar en les diverses partides pressupostàries. A través d’aquest Manual, participem de la crida per iniciar i estendre una acció d’insubmissió fiscal a l’Estat espanyol i cap a aquells que ho controlen, com a acció conseqüent per demostrar que no pagarem els seus deutes, perquè no reconeixem l’actual Constitució, ni l’actual govern de titelles del capitalisme financer global, ni als Pressupostos de l’Estat 2015. En lloc d’això, apostem per l’autogestió fiscal.

Per a això promourem que els recursos que no volem pagar a l’Estat, es derivin a projectes autogestionats que siguin útils per cobrir les necessitats de la població. Encara que el Manual, per que fa a dades, lleis i experiències a què es fa referència, està redactat en clau de l’Estat espanyol, esperem que inspiri a la desobediència en qualsevol lloc del globus, ja que la situació que vivim aquí és comú a molts països del món. En aquest sentit esperem comptar amb la col·laboració de desenes de persones voluntàries per poder traduir-lo a múltiples idiomes.

Related posts

Leave a Comment