AureaSocial entra a la recta final per a la col·lectivització

La resolució del Jutjat de primera instància de Barcelona, en què es confirma la legalitat del contracte de lloguer, permetrà avançar en la compra cooperativa d’un altre dels projectes de referència de la CIC. La resolució és ferma i no s’hi pot presentar cap recurs.

La tardor de 2011 vam rebre la proposta de crear un projecte de caràcter social i obert, en un immoble que es trobava en ple procés d’embargament, al barri de la Sagrada Família de Barcelona. Es tractava d’una finca situada als baixos del carrer de Sardenya 261-263, un espai de 1.500 m2 que per aquell temps encara albergava AureA ’S, un projecte familiar i empresa d’esdeveniments de creixement personal i de teràpies naturals. La família va destinar temps, il·lusió, esforç i recursos per tirar endavant el negoci, però no van poder mantenir al dia el pagament de les quotes mensuals de la hipoteca que havien signat amb el Banco Popular l’any 2006. Tot i això, era clara la voluntat i la convicció per evitar que el banc es quedés amb aquest immoble.

Fruit d’aquesta voluntat l’1 de desembre de 2011 es va signar el contracte de lloguer per 10 anys que rubricava el compromís per impulsar un projecte de la Cooperativa Integral Catalana. L’objectiu era protegir l’immoble de l’embargament i desenvolupar un projecte obert, autogestionari i cooperatiu al barri, un pas més en l’estratègia de col·lectivització de finques i espais, un nou recurs comú per facilitar l’autoorganització.

El mes de juny de 2012 va quedar enllestit el procés de reconversió del local d’AureA ‘S i es va celebrar la festa d’inauguració d’aquest incipient projecte autogestionari que ja adquiria nom propi : AureaSocial. Poc després, a la tardor, s’iniciava la campanya de col·lectivització Fem-lo Comú!, per dur a terme la compra col·lectiva i cooperativa de l’espai, i mantenir-lo com a espai obert i per al bé comú.

A les darreries de l’estiu de 2013 —i després de 20 mesos de procés legal—, la finca va passar a mans del Banco Popular. A partir d’aquest moment, el jutjat havia de resoldre i validar el contracte de lloguer. L’equip jurídic va aportar les proves corresponents que donaven fe de les múltiples activitats que s’han realitzat a AureaSocial en aquest temps. El 5 de febrer d’aquest any es va fer la vista a la qual vam ser citats les dues parts (banc i cooperativa), per resoldre la validesa del contracte de lloguer que certificava la nostra presència activa a la finca des de finals de 2011.

Aquest és el segon èxit judicial similar per a la CIC. Després que una sentència judicial també va avalar el 9 d’octubre de 2012 una acció de característiques semblant a l’edifici Roig 21, al barri del Raval de Barcelona.

Avui en dia, AureaSocial és un espai obert a la revolució integral i un espai de trobada i enxarxament entre moltes persones i col lectius d’arreu del territori. És, també, l’espai on les comissions i els grups de treball de la CIC és troben, treballen, interactuen i s’autoorganitzen. A més a més, actualment, funcionen activament l’hort i la cuina comunitària, un grup de consum cooperatiu, aixi com diferents projectes de salut, educació, capacitació i aprenentatge col·lectiu, la biblioteca social, grups d’acompanyament a infants, etc.

Havent gaudit i enriquit durant més de 2 anys l’espai, el veredicte favorable del jutjat avala l’estratègia definida per protegir l’immoble, i permet ara que s’obri una negociació amb garanties, ja que la cooperativa gaudeix del dret de tempteig i retracte, i això vol dir que la CIC té prioritat sobre qualsevol tercer per comprar la finca.

Al mateix temps la campanya de col·lectivització tornarà a activar-se en breu per dur a terme la compra col·lectiva i cooperativa de la finca. La quantitat i els termes de la compra són encara una incògnita, però la situació és favorable perquè l’acord es pugui tancar abans de l’estiu.

Amb felicitat diem que hi haurà una propietat privada menys, un recurs més per al bé comú.

Related posts

Leave a Comment