4 i 5 d’abril, jornades “Barris cooperatius, ciutat comuna” i inauguració de l’Ateneu l’Entrebanc

Divendres 4 i dissabte 5 d’abril tindran lloc a Can Batlló (barri de Sants, c/Constitució, 19 cantonada Mossèn Amadeu Oller; o c/Parcerisa, 17 cantonada amb Quetzal) les jornades “Barris cooperatius, ciutat comuna”.

Aquestes són una proposta treballada des de Cooperasec, La Base -ateneu cooperatiu-, Can Batlló, La Ciutat Invisible, la Xarxa d’Economia Solidària, LaCol, l’Observatori Metropolità de Barcelona, Raons Públiques, COOP DC, sccl i totes aquelles persones que se sumin al procés.

Les jornades neixen de la necessitat d’obrir un espai de trobada, coordinació, aprenentatge i discussió entre aquells projectes que tenim un arrelament al territori i practiquem la cooperació social als nostres barris.

En els darrers anys de lluites contra l’ajust estructural capitalista, hem viscut no només intenses protestes al carrer sinó l’emergència i consolidació d’espais i col·lectius que intervenen en la vida quotidiana dels territoris, que autogestionen recursos a escala local, que es constitueixen en una força material.

Aquesta dimensió espaial i material, basada en la cooperació social, va articulant a escala urbana una geografia política antagonista a partir de centres socials, ateneus, cooperatives de treball, grups de consum, equipaments autogestionats, horts i solars comunitaris, xarxes d’intercanvi i suport mutu, etc. que aposten per la reapropiació cooperativa dels barris i la crítica pràctica de la ciutat capitalista. Estem dibuixant un esbós de ciutat comuna!

En primer lloc, volem analitzar en quin entorn sistèmic estem aixecant les nostres experiències. En segon, volem posar en comú què entenem per un barri cooperatiu. Com estem substituint les relacions socials capitalistes a partir d’espais comuns en els territoris? Què ens manca? Quines dificultats i límits tenim? Quines potències i horitzons? En tercer lloc, volem començar a articular la coordinació i la intercooperació entre experiències i crear un espai d’enunciació política compartit.

Ens agradaria crear un recorregut comú i perdurable, entre totes, que respecti la singularitat de les experiències i els barris i que a la vegada ens doti de força per acabar amb la Barcelona del Diner. Volem avançar, en la mesura que vivim barris cooperatius, en la conquesta de la ciutat comuna.

“Barris cooperatius, ciutat comuna”

Les jornades se celebren el divendres 4 i el dissabte 5 d’abril a Can Batlló (c/Constitució, 19 cantonada Mossèn Amadeu Oller; o c/Parcerisa, 17 cantonada amb Quetzal).

Aquí hi ha el plànol de com arribar-hi.

Aquí hi ha el programa en detall de les jornades.

BjRQ3KzCEAAM_j6-595x310També, el mateix dissabte 5, s’inaugura a l’Eixample Esquerra l’espai recentment alliberat convertit en l’Ateneu l’Entrebanc. Aquest es troba situat al carrer Urgell 98, al costat de l’Espai Germanetes, també inaugurat recentment per Recreant Cruïlles, grup de treball de l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample.

 

Durant el matí s’organitza un mercat de pagès, amb productes ecològics, de proximitat i consum responsable, tallers infantils, exposicions i altres activitats. Per dinar hi haurà paella, els beneficis de la qual aniran per la causa antirepressiva al barri de Sant Antoni, després hi haurà la presentació de l’ateneu, un debat sobre l’acció política al barri i, finalment, una festa d’inauguració amb cabaret.

 

Aquí es pot llegir el manifest de l’Ateneu.

 

cartell-5-3-14-inauguraciol

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment