Som el que mengem? El repte glocal de la sobirania alimentària al Fem-lo Comú

El proper cicle de xerrades/debat de col·lectivització d’AureaSocial, Fem-lo Comú, abordarà, durant el mes de desembre, la sobirania alimentària, un concepte sorgit d’iniciatives camperoles que ha esdevingut una qüestió important del debat agrari internacional i que podria resumir-se en el dret que haurien de tenir tots els pobles a definir la seva política agrària i alimentària.

Aquest concepte tan rellevant, que forma part dels objectius primordials de la Cooperativa Integral Catalana, ens convida a participar activament d’aquest cicle i a compartir experiències i estratègies.

DESEMBREXERRADASSOBERANIA

Programa

Dijous 5 de desembre, 19:00 h    

Taula rodona. La sobirana alimentària davant la crisi del capitalisme global. 

Amb la Central d’Abastiment Catalana (CAC) i EntrePobles  Carles Tell, membre de la CAC I Àlex Guillamón, coordinador d’EntrePobles.

El servei comú de la Central d’Abastiment Catalana (CAC) és, juntament amb les dinamitzadores dels diferents Rebosts de les EcoXarxes Catalanes, l’encarregat de coordinar el procés perquè no faltin els aliments a la cooperativa (I, a poc a poc, altres productes de primera necessitat a la llar).

Entrepobles és una associació de dones i d’homes que manifesten la seva opció per la transformació social, promoure alternatives econòmiques i socials viables, crear espais de reflexió i d’acció i cooperar a través de la relació directa i local.

 

Dijous 12 de desembre, 19:00 h 

«Què defensa la sobirania alimentaria? D’on sorgeix? Quins en son els reptes…»    

Presentació a càrrec de la Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas.

Carles Soler Novás  Veterinàri. Col·laborador de la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas. Ha fet estudis i Investigacions en l’àmbit de l’alimentació i la sobirania alimentaria (menjadors escolars, mercats de Barcelona, acaparament de terres). Durant més de vint anys ha treballat en l’àmbit de la cooperació internacional, desenvolupament rural i sobirania alimentaria a Haiti, República Dominicana, Bolívia, Guatemala, Uganda i la República Democràtica del Congo. Ha participat en processos d’articulació de Via Campesina.

David Fitó Ferrer  Veterinari, màster en Agricultura per al Desenvolupament i col·laborador de la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas. Després d’exercir uns anys com a veterinari de producció, ha treballat en cooperació internacional dins l’àmbit del desenvolupament rural, endinsant-se cada cop més en la sobirania alimentària com a eix de treball.

 

Divendres 13 de desembre 19:00h 

Presentació del llibre Elogi de l’hort urbà. 

Llibre divulgatiu que reflexiona al voltant de l’hort urbà, de les seves raons, dels motius de ser. I, sobretot, parla de les motivacions dels hortolans, què els empeny a l’hort.

Amb els autors:

Albert Vidal Raventós, psicòleg psicoterapeuta, fundador de Lleure Agrari, el primer centre d’horts de lloguer a Catalunya. Ha col·laborat sense ànim de lucre en múltiples projectes relacionats amb l’horticultura urbana, organitzant xerrades, impartint tallers i assessorant ajuntaments, entitats, o petits propietaris i emprenedors

Vanessa Prades Estévez, psicòloga psicoterapeuta, especialitzada en l’àmbit infantil i adolescent. Desenvolupa la seva activitat a Simbòlics Psicoteràpia (Vilafranca del Penedès), i al centre El Fil d’Ariadna (Barcelona). És cofundadora d’ambdós centres. Ha participat en diferents projectes d’horticultura urbana.

 

Dijous 19 de desembre, 19:00 h 

Xerrada/debat a càrrec de membres d’ASAC! (Aliança per a la Sobirania Alimentària de Catalunya).

«Història, actualitat i reptes del moviment català per la sobirania alimentària» 

Presentació del Manual de Dinamització Local Agroecològica. amb Guillem Tendero

«Propostes feministes contra l’agronegoci»  Grup de Sobirania Alimentària i Feminismes  amb Ariadna Pomar

Guillem Tendero és un activista ecosocial nascut a Barcelona. Es ambientòleg i ha fet un màster en Economia Ecològica i Ecologia Política. Des de fa més de deu anys participa activament en el moviment català per l’agroecologia i la sobirania alimentària, i viu i milita a Can Masdeu. És membre de l’Aliança per la Sobirania Alimentària de Catalunya des de 2008, any en què es va fundar.

El grup Feminismes i Sobirania Alimentària sorgeix de la inquietud i motivació per agrupar dues perspectives que tenen moltes coses en comú però que sovint no s’apleguen. Som un grup de dones que ens trobem des de principis d’estiu per debatre al voltant de la situació i la potencialitat de les dones en el món rural, compartir recursos i experiències i fer xarxa entre nosaltres.

L’Aliança per la Sobirania Alimentària de Catalunya (ASAC!) pretén ser l’espai de referència, de coordinació i d’acció política per la Sobirania Alimentària a Catalunya. Agrupa col·lectius i entitats que treballen per la SbA des de diversos àmbits temàtics, com ara el consum crític, el comerç just, la cooperació internacional, la recerca activista o la producció i la transformació agroecològica.

Related posts

Leave a Comment