El Sistema Públic Cooperatiu al Fem-lo Comú

La segona xerrada sobre la CIC del cicle de xerrades/debat del Fem-lo Comú d’AureaSocial d’aquest mes d’octubre es va dedicar dijous passat, 17 d’octubre, al Sistema Públic Cooperatiu, centrat principalment en la Salut i l’Educació, a més de l’Alimentació (CAC).

A manera de taula rodona –amb molta participació que va enriquir el debat– hi van ser presents persones de l’Oficina d’Educacio, de Salut i de la Central d’Abastiment Catalana (CAC), com en Toni Sànchez.

Va iniciar el debat José, de l’Oficina d’Educacio, que va preguntar als presents la seva experiència quan van rebre l’educació obligatòria, i els assistents van explicar que algunes van ser bones i altres traumàtiques, i van sorgir temes com la competitivitat, la pèrdua de temps, la pedagogia i els diferents enfocaments.

També, es va parlar dels nous corrents pedagògics i l’origen del sistema educatiu actual. Igualment, es va comentar que la majoria d’experiències actuals d’educació «alternativa», per dir-ne d’ alguna manera, han sorgit des d’una base cooperativa i des d’una comunitat o amb la idea de crear comunitat, és a dir, a partir d’un grup de famílies que s’ajunten per educar/acompanyar d’una manera diferent els fills. En aquest sentit es va parlar de la importància de l’empoderament de l’ésser humà i que la reflexió profunda hauria de comportar un canvi del paradigma que hem d’«educar» per tal de pertànyer a una societat, quan l’important hauria de ser respectar la mirada de cada persona i promoure el seu empoderament .

Anna Català, de l’Oficina de Salut, va convidar tothom a fer una reflexió sobre el que significa que alguna cosa sigui «pública», què significa en el context actual i què significa realment per a nosaltres, a la Cooperativa.

Es va debatre sobre la diferència entre allò estatal i allò públic i van sorgir amb força temes candents com el de l’assistencialisme versus l’autogestió.

Related posts

Leave a Comment