Creació i producció amb tecnologies lliures

 

IMG_1167

Dins del cicle de xerrades del mes de maig de la campanya de col·lectivització d’AureaSocial Fem-lo Comú sota el lema “De l’addició al petroli a l’energia lliure”, aquest dijous 23 de maig s’ha fet la taula rodona sobre “Nous models de creació i producció amb tecnologies lliures”, que ha comptat amb la participació d’Anastasia Pistofidou i Raúl NIeves.

Anastasia Pistofidou és coordinadora del Fab Lab Barcelona. Especialitzada en la consultoria i l’educació al voltant de les noves tecnologies, la fabricació digital i el moviment Fes-ho tu mateix, és professora a l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya en Fabricació Digital i Materials.

Raúl Nieves, és membre fundador del col·lectiu blablabLAB, dintre del qual va produir projectes amb reconeixement nacional (Santa Mònica, Sala d’Art Jove) i internacional (Ars Electrònica), i exposicions nacionals i internacionals (bienal d’Istanbul, bienal de Seoul, Nova York).  Al 2013 inicia la plataforma Pratipo, amb activitat docent (Elisava, ACVIC, Hangar), producció w (Idensitat) i recerca creativa (SAJ2013). És impulsor del projecte Faboratory (en residència permament a Hangar).

Daniel Martín, és cofundador de Domothings i especialista en Android.

Antonio López ha presentat els ponents i la dinàmica de la taula rodona. Antonio ha dit que des de l’aparició del programari lliure i de l’open source ens podem empoderar de la producció de maquinària, allunyant-nos de la idea que les tecnologies no són cosa nostra, a traves de la producció de tecnologies senzilles i fent l’aprenentatge adient en cada cas, fent xarxa entre grups de coneixements, etc. Antonio és mecànic i forma part del paic Macus (màquines col·lectivitzades d’ús social) que fomenta la producció de coses necessàries per al dia dia, que aviat començarà la seva activitat (joguines, arduinos, objectes 3D, laboratoris de fabricació, etc.). Amb la creativitat humana els límits desapareixen.

Raúl Nieves ha parlat de la producció de peces relacionades amb qüestions polítiques des d’un punt de vista irònic, amb eines de codi lliure/obert (open source). El codi lliure, ha explicat Raúl, és un ecosistema de llicències no regides des del fet comercial, amb un gran espectre en programari (web, controladors, màquines, disseny de peces, tipografies, etc.) que s’alliberen entre la comunitat amb la condició que es pot usaro modificar, però sense ús comercial. Ell treballa normalment amb aplicacions de visualització.

S’ha parlat, també, de la seriació de medicaments, cèl·lules mare o, fins i tot, menjar a partir de l’esquema tridimensional d’una estructura i dels materials necessaris per produir els “objectes” amb un programari que converteix el model tridimensional sabent què hi ha dins i què hi ha fora Vegeu, en aquest sentit, thingiverse.com).

El debat entre el públic ha estat molt viu, especialment pel que fa a les qüestions tècniques sobre la reproducció de les pròpies màquines que poden reproduir objectes.

Daniel Martín, des de domothings.com, han fet una sistema complet amb aplicacions per a mòbils i codi obert que ofereixen per interactuar per exemple amb un arduino i posar-hi un sistema de reg, un de menjar per a gats o qualsevol altra cosa que vulguis. Per exempla: gestionar la temperatura de casa teva i fer-la pública o bé instal·les l’arduino per obrir la porta del garatge de la comunitat compartint el switch amb els veïns que vulguin. Es tracta de fer un hub gegant on tot es pugui connectar a nivell domòtic.

Anastasia, que està en un laboratori de fabricació a petita escala, ha parlat dels FabLabs (laboratoris de fabricació digital), un dels quals és a Barcelona (http://fablabbcn.org), i que formen part d’una xarxa global que n’engloba 250 a tot el món, els quals comparteixen programari i maquinari en la línia del que s’anomena la “tercera revolució industrial”, per manera de fer coses a nivell domèstic i en evitació del consum massiu. Per exemple, al FabLab fan el seu propi arduino (no el compren).

El laboratori, de fet, és un espai físic on compartir, aprendre i produir. Han desenvolupat tallers per a nens i gent gran, de com muntar la teva impressora 3D, mobiliari, tot el que implica la fabricació digital, etc. En qualsevol cas, com que estan connectats a tot el món, l’educació i l’aprenentatge és distribuït. Es tracta, també d’allunyar-nos del consum massiu i de fer allò que estrictament necessitem. Pots fer d’una cosa molt petita fins a una casa sencera, segons Anastasia.

[Vídeo Joel Mòrist i latele.cat.]

Related posts

Leave a Comment