Desallotgen el nou Casal Popular de Gràcia


Crónica de Xavier Borrás.
casal9
El que havia de ser el nou Casal dels joves graciencs ha quedat en un no res. Després de la manifestació d’aquest divendres 25 de gener, en què unes 300 persones van omplir els carrers de la Vila de Gràcia per aturar l’imminent desallotjament del Casal Popular de Gràcia –situat al carrer Ros de Olano/Torrent de l’Olla–, aquest matí de dissabte, a les 7, un nombrós grup de l’Assemblea de Joves (ara Arran Gràcia) ha ocupat una finca, buida des de fa sis anys, al número 11 del carrer de Jesús, entre Gran de Gràcia i el carrer Martínez de la Rosa, però han estat desallotjats immediatament pels Mossos, que han fet cinc detinguts, un d’ells ferit, i diversos contusionats per cops de porra.

El primer a assabentar-se de la nova ocupació ha estat un guarda d’una empresa de seguretat, ja que ha saltat l’alarma, el qual ha avisat la propietat i els Mossos, que hi han acudit de seguida amb la Brigada Mòbil (Brimo) i han desallotjat immediatament i amb duresa el nombrós grup de joves que donaven suport a l’acció (i que han estat obligats a identificar-se), tret de cinc nois que s’hi han fet forts i que, finalment, han estat detinguts. Quatre han estat traslladats a la comissaria de les Corts i un a l’Hospital Clínic, ja que presentava una ferida oberta, que s’ha fet durant el forcejament amb la policia en la desocupació de l’edifici.

Els concentrats han cridat diverses consignes contràries a l’especulació, els desnonaments i la violència de la policia, i després de tallar el trànsit durant uns minuts al carrer Gan de Gràcia s’han traslladat davant de la comissaria de les Corts i de l’Hospital Clínic, on a hores d’ara esperen novetats sobre els detinguts i el ferit.

Durant la marxa d’ahir, els manifestants van recórrer les places de Virreina, la de Diamant, la de Vila i els carrers Torrent de l’Olla, Gran de Gràcia i Ros de Olano, entre d’altres. La llegida del manifest davant del Casal fou la cloenda de la jornada. Els participants mostraren el rebuig al tancament de l’espai amb crits com “11 anys de casal, no s’ensorren!”, “El casal es queda a Gràcia”, “Mai podran desallotjar la cultura popular” i “Vila de Gràcia, lliure i combativa”.

La campanya per aturar el desallotjament del Casal Popular de Gràcia “Gràcia sense casal?” va començar ja fa quatre anys, amb el suport de més d’una trentena d’entitats de la Vila i de gent a títol individual.

En resposta a l’actuació policíaca i les detencions, s’ha convocat concentració al matí a la comissaria de les Corts i a la tarda diverses mobilitzacions de protesta:

19h concentració a la plaça del Raspall, contra la repressió i per la llibertat dels detinguts.
19:30h La Cercavila dels Foguerons, convocada en defensa de la llengua per l’esquerra independentista de Gràcia, esdevindrà també un clam per la llibertat dels detinguts i en defensa dels espais alliberats.
a les 2h de la matinada, manifestació nocturna pels espais alliberats i contra la repressió, a la plaça del Raspall.

Related posts

Leave a Comment